Лечение Болест на Крон и УК - Част ІХ

Лечение Болест на Крон и УК - Част ІХ

ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТ НА КРОН И УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ
ЗРХТ - защитно-регенеративна хранителна терапия

Част 9 - Лечение на съпътстващи Крон уринарни инфекции

инж. химик Анатоли Стоянов - stoyanov@technochim-bg.com

Както представихме в част 7 и 8-ма, при терапията на А.Д със ЗРХТ, същата неколкократно бе провокирана от комбинирани уринарни бактериални инфекции - ешерихия коли, псевдомонас и ентерококи. Дадохме подробна информация, как терапията на болестта не допусна ново, опасно активиране на Крон. Усложненията бяха в рамките на класификацията - "леки".

Това обаче, не може да успокоява и продължава така - за поредната уринарна инфекция се наложи комбинирано антибиотично лечение, като съобразно предписаният антибиотик - Гентамицин (мускулно), по ЗРХТ успоредно (последните два дена на антбиотичната терапия) бе приложен и наш натурален компонент - специфично срещу грам-положителни бактерии. Резултатът бе следният - комбинираното лечение успя да унищожи само грам-положителните бактерии - ентерококи. Ешерихия коли и псевдомонас останаха на нива 104. Това наложи да започнем активна уринарна фаза на ЗРХТ - за прекратяване на проблемите свързани с подмяната на цистофикс и съпътстващите го уринарни възпаления. Непрестанните - през месец, два антибиотични терапии, освен, че не са напълно ефективни, могат сами по себе си да влошат състоянието на болния от Крон. Още повече, че при А.Д. има и непоносимост (напр. Монурал - незабавна диария), както и допълнителен проблем:

- Пикочната катетеризация увеличава риска от инфекции на пикочните пътища. Рискът от бактериурия (бактерии в урината) е между 3 и 6% за всеки ден прогресивно, а профилактичните антибиотици не са ефективни при намаляване на симптоматичните инфекции. При травми и на гръбнака, е увеличен рискът от инфекции на пикочно-половите пътища, отчасти, поради хроничната употреба на катетър, и отчасти поради дисфункция на изпразването на пикочния мехур. Това е най-честата причина за инфекция, както и най-честата причина за хоспитализация. Употребата на сок от боровинки или добавки с боровинка е неефективна при превенцията и лечението на тази група хора.

Разбира се, както е видно, това не е в прерогативите на болниците, които провеждат болничната терапия. Явно, това се оставя за "после" - в смисъл, някой друг да го мисли и решава, макар, че то по същество е хронично. Но това после, е ходене по мъките - разчита се на доброто сърце на някой уролог. Не можем да не уважим и благодарим на уролога, който се съгласи да извършва манипулациите за цистофикс в домашни условия - с цел минимализиране на неминуемите инфекции.

Системното бактериално обсеменяване води до възпаление на уротелиума (преходния епител) на пикочния мехур - преди всичко от уропатоген на Ешерихия коли, често и от Псевдомонас, стафилококи, нерядко и ентерококи. Тук именно е проблема - това възпаление е изключителна провокация към активиране на Крон.

Решението ни - след поредната инфекция и несполучливото и тотално отстраняване (при вече все повече резистентност към цели групи антибиотици) бе, да намерим решение към ЗРХТ, което пряко да се ангажира към нея, като уринарна, спомагателна терапия при лечението на Крон по ЗРХТ.

Решението е:

- Провеждане на интравезикална терапия, в случая на А.Д- при облекчено провеждане поради наличието на цистофикс.

Веднага бе разработен вариант за антибактериална и антиинфламаторна промивка с препарат - условно наречен от нас АТС 107. Характерното за него, наред с гореизложеното, е изключително високата му проницаемост - дори и при външно, повърхностно нанасяне - противовъзпалителното му действие не се ограничава само върху повърхността, която обмива. Първата промивка бе проведена веднага след поставянето на цистофикс - 24.06.2016 - при обсемененост на урината - Е.коли и Псевдомонас - по 104. Втората промивка бе проведена на 25.06.2016 г.

Резултати от изследването на урина – дадена на 27.06.2016, както следва :
- УРИНАТА Е СТЕРИЛНА !!!

Коментарите явно са излишни, приета е програма за седмичен контрол на урината и оформянето на бактериални графики, както и режим на допълнителни интравезикални промивки.

Състоянието на А.Д. веднага се възстанови на старото си ниво - много добро. ЗРХТ продължава, но вече не в свръхактивната си фаза - започнато е (в съответната последователност) разреждане на приемите на базовите препарати - АТС 100, 101 и 102. Пробиотиците Ентеросан 2000АВВ и Ентеросан 44, постепенно, от максимален - ще преминат на профилактичен прием. Приложението на АТС 103 - стимулиране растежа на чревните власинки, антиинфлама торност, ще започне след предстоящия анализ по СКЕ/система за контрол на ефективността/ на ЗРХТ.

Предстоящо е публикуването на част 10-та - състояние на А.Д. и Б.Б. съобразно СКЕ на ЗРХТ, възможности за частична/до пълна замяна/ на нестероидните противо възпалителни препарати.


Очаквайте част 10-та!

30.06.2016 - инж.хим Анатоли Стоянов

 Виж още по темата за лечение болест на Крон и Улцерозен колит:

Част І >>> , Част ІІ >>> , Част ІІІ >>> , Част ІV >>> , Част V >>> , Част VІ >>> , Част VІІ >>> , Част VІІІ >>> , Част Х >>> , Част ХІ >>>
Изследването продължава! Очаквайте още публикации, свързани с разработване на терапия за Болестта Крон и УК.