Болест на Крон и Улцерозен колит - Част IV

Болест на Крон и Улцерозен колит - Част IV

ЗРХТ - защитно-регенеративна хранителна терапия след активно болнично лечение. Резултати от приложението
Част ІV - преходна, пояснителна статия
Електронна таблица за самоконтрол контрол на състоянието при ЗРХТ
Въпросник при потърсено съдействие

инж. химик Анатоли Стоянов - stoyanov@technochim-bg.com

С напредването на приложението на ЗРХТ, както и получените до сега отлични резултати – публикувани в част 1-3, е необходимо да дадем кратко описание на състоянието на А.Д след досегашната терапия.

 1. Пълно отсъствие на стеатореа и диария
 2. Без никакви болки и колики
 3. Без температура
 4. Хранене - постепенно по вид и калоричност доведено до почти нормалното за здрав човек
 5. Дефекация - напълно нормална един път на ден
 6. Апетит - много голям. Наддаване по тегло
 7. Анемично, желязо дефицитно състояние - прекратено
 8. Прекарани вирусни заболявания - без влошаване състоянието на стомашно-чревния тракт
 9. Дефицит на В12 - преустановен
 10. Дефицит на D3 - съдържанието му в кръвта след ЗРХТ е нарастнало с почти 30%

Както визирахме в част 3, стойностите на моделираните от нас критерий напълно корелират с това много добро състояние, а също така и показват, че в илеума има около 20 % - 25% - възстановяване на сорбционните възможности. В дебелото черво стойностите показват напреднало регенеративно подобрение - дори очакваме мукозно оздравяване. За съжаление приеманото лекарство - Салофалк и голямата гама добавки по ЗРХТ с подобен ефект, пречат, да получим реален резултат за стойността на калпротектин. Това обаче изобщо не е фатално за оценката и контролът на състоянието, особено при установената висока устойчивост на чревната система срещу прекараните вирусни заболявания/грип/. Още повече, че неясно защо, не се предписват и анализи за ASCA lg A и ASCA lg G - ASCA ( anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies – анти Saccharomyces cerevisiae антитела) – също така добри маркери, които не се повлияват от толкова много фактори, както е с калпротектина. Тези показатели се ползват от СКЕ на ЗХРТ-подкритерий Кasca. Чрез ASCA е възможно да се разпознае болестта на Крон, докато ANCA се използва за диагностика на улцерозен колит. Именно чрез серологичното изследване за наличие или отсъствие на тези антитела става възможно разграничаването на тези две заболявания.

Трябва да отчетем, че ЗРХТ не е знахарски похват, а точно обратното - съобразена е с най напредналите изследвания в областта на ВЧЗ, както и с възможностите и познанията на авторите по хранителна, фармацевтична и фитохимия. В тази посока не може да не отбележим, че до сега, предлаганото и провеждано след болнично ремисионно лечение, е просто неадекватно или най точно - никакво. Съгласни сме, че и самата здравна система ограничава големият брой контролни и насочващи анализи /като тези по СКЕ на ЗРХТ- един път месечно в рамките на шест месеца/, но нищо не оправдава липсата на предписания за такива фактори като витамин К и особено витамин D авитаминози, както и не вземането на никакво отношение по възможната защита и регенерация на лигавиците в стомашно-чревния тракт и антиулкусната терапия. Витамин D е пряко потвърждение за гореизложеното. По точно – той способства за увеличението на антибактериалните пептиди HBD-2 и кателицидин (LL-37) в епителиоцитите на лигавиците на червата/особенно в дебелото черво/. Вече официално се приема, че дефицита на витамин D е една от основните причини за активирането и развитието на болестта на Крон. По отношение на мастноразтворимия вит.А, положението не е кой знае по-различно . Той пък е от съществено значение за здравето на кожата и лигавиците. Предпазва лигавицата на стомаха и червата. Срещу диария, причинена от възпалителни процеси и инфекции, помага и витамин А, като укрепва имунната система и лигавиците.

В ЗРХТ е предвидена сериозна атака на всички опасни авитаминозни състояния –дори и към репликите от болестта, но основно е наблегнато на защитно-регенеративното действие на базовите препарати АТС 100, 101, 102, както и чрез спомагателните компоненти на сериозното антиулкусно, противовъзпалително, цикатридно, антибактериално и противогъбично въздействие. По точно - срещу Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus sobrinus, S. mutans, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Candida albicans, Vibrio cholera, Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum и Toxocara canis.. Не е пропусната сериозната и не случайно подбрана употреба точно на пробиотиците Ентеросан 2000 и Ентеросан 44. ЗРХТ предвижда и допълнителна иновативна терапия с Faecalibacterium prausnitzii, за която функционалност в ремисионното/и след оперативно/ лечение вече има неоспорими доказателства-установено е, че липсата и определено води до Крон. В тази посока сме се обърнали за съдействие /и евентуално производство/ – към проф. Иван Мургов /създателя на българските пробиотици от серията Ентеросан/. ЗРХТ не работи „на сляпо“, а през свръх-активните си шест месеца, всеки месец/на база проведените анализи/, СКЕ на ЗРХТ дава определение, какво е състоянието на чревната система- по точно, как вървят защитните и регенеративни процеси, подобрението на сорбционните процеси спрямо предишния етап, има ли остатъчни възпалителни процеси . СКЕ ЗРХТ дава възможност да знаете развитието на оздравителните процеси, състоянието на илеума и ДЧ по всяко време и на база на това, ако е необходимо, да се реагира моментално.

ЗРХТ е ремисионна терапия, която в цялостния си вид е неприложима съвместно с всякакъв вид имуносупресорна терапия. Съвместима е/дори задължителна/ само при лечение с нестероидни и отчасти със стероидни противовъзпалителни препарати – отчасти, тъй като ЗРХТ стимулира надбъбречните жлези за естестественото им производство. Може да бъде прилагана и при лечение с TNF препарати. Позволяваме си, да изкажем изключително негативното си отношение към прилагането на имуносупресорната терапия. Трудно е да се съгласим, че ако дадена подсистема на общата ни защитна такава евентуално не е в ред, вместо да я поправим, ние трябва да я тормозим, надявайки се, че тя така ще се поправи!!!

За съжаление активния период от прилагането на ЗРХТ е поне шест месеца, но при Крон и УК така и така, при това без особено голям ефект и почти пълно неведение за динамиката на процесите, стандартните ремисионни терапии/ако изобщо приемем, че ги има/ са без ясна продължителност. Всичко това е свързано и с ежемесечни не малки финансови разходи. Пример – при назначен нестероиден препарат/напр.Салофалк/ и стриктно прилагане на ЗРХТ месечния разход е от порядъка на 500-600 лв, което все пак е доста по малко от лечение да речем с Infliximab – което е 2000 лв на месец. Казваме стриктно прилагане в буквалния смисъл на думата – всяко отклонение, пропуск или неспазване реда на вземане на добавките, базовите препарати и микроелементи пречи на синергизма при регенеративно-цикатридния и антибактериален ефект. Пример за това е прилагането на ЗРХТ при А.Д/при сериозно поразен терминален илеум и средно колон/ – само за 40 дни, поетапно, хранителният му режим е доведен до почти като на здрав човек-нещо немислимо при това състояние.

За тези, които се обръщат към нас за съдействие-независимо, че ЗРХТ е още в процес, сме подготвили даденият по –долу въпросник.

ВЪПРОСНИК

ОТГОВОРЕТЕ НА ДАДЕНИТЕ ПО ДОЛУ ВЪПРОСИ като обградите вашият случай

 1. Болест на Крон
 2. Улцерозен колит
 3. Ако е Крон уточнено ли е кой тип - илеоколит, илеит, само на дебелото черво, БК ГГИТ
 4. Категоризирани ли сте дали Крон е в следното проявление : НЕ
  - Стриктуиращо
  - Пенетриращо
  - Възпалително
 5. Имате ли резултати от видеоколоскопия - ДА   НЕ
 6. Имате ли резултати от хистология - ДА   НЕ
 7. Имате ли кръвни изследвания с моноцити и еозинофили - ДА   НЕ
 8. Имате ли кръвни изследвания с показатели и за желязо - ДА   НЕ
 9. Били ли сте на активно болнично лечение и колко пъти - ДА   НЕ 1 2 3 4
 10. Имате ли кръвни изследвания с показател за вит. D3 - ДА   НЕ
 11. Имате ли кръвни изследвания с показател за вит В12 - ДА   НЕ
 12. Имате ли и установен гастрит - ДА   НЕ
 13. Преди колко години откриха болестта ви 1 2 3 4 5 повече
 14. Имате ли заболяване на очите - ДА   НЕ
 15. Имате ли ставни заболявания - ДА   НЕ
 16. Диабетик ли сте - ДА НЕ
 17. При дефекация имате ли кръв в изпражненията - ДА   НЕ
 18. В рода ви имало ли заболели от Крон или ХУУК - ДА   НЕ

Електронна таблица за самоконтрол при ЗРХТ - ОБРАЗЕЦ
Състояние, съобразно критериите

Предстои публикуването на резултати по СКЕ на ЗРХТ спрямо 12.05.2016 - 77 дни ЗРХТ

05.05.2016 - Инж.химик Анатоли СтояновВиж още по темата за терапия и лечение болестта на Крон:

Част І >>> , Част ІІ >>> , Част ІІІ >>> , Част V >>> , Изследването продължава! Очаквайте още публикации, свързани с терапия на Болест на Крон.