Комбиниран зазимяващ комплексен тор Праскова

Праскова

Този висококачествен тор е предназначен за есенно зазимяване на плодни дръвчета - за третиране на коренова система и студоустойчивост.

ПРАСКОВА е комбиниран зазимяващ комплексен тор, съдържащ фосфор, калий, аминокиселини, криогенни добавки, седем микроелемента в хелатна форма.

Основния фактор за действие на фосфора е правилното внасяне в почвата. Поради извънредно слабата подвижност на фосфорния йон, плиткото внасяне на фосфорните торове обогатяват само повърхностния почвен хоризонт, където подвижният фосфор остава позиционно недостъпен за основанта част от кореновата система, която при прасковата е разположена в слоя 20-50 см. В тази насока, есенният тор за праскови не случайно е течен и е в хелатна форма, и при подходящо количество вода от капковото напояване - проникването е добро.

Прасковата проявява сравинително висока чувствителност към недостига на калий. Ако дървото не е достатъчно подсигурено с този елемент, плодовете го извличат от листата, които започват да проявяват видими признаци на калиево гладуване - завиване на листната петура нагоре и периферна некроза. Плодовете не достигат нормален размер. При ниска запасеност с калий обрастващата дървесина на прасковата изтънява, броят на цветните пъпки и на плодовете намалява.

Подобряването на калиевото хранане увеличава не само растежа и размера на листната повърхност, но и интензивността на фотосинтезата. Калият оказва положително влияние върху студоустойчивостта на дърветата, жизнеността и покълването на прашеца, едрината, оцветяването, аромата и съхраняването на плодовете.

В тази насока, разработеният комплексен тор използва като база най-добре разтворимото калиево фосфорно съединение с умерено високо рН. Трябва да се има пред вид, че при внасяне на торовете , внимателно трябва да се определя продължителността на капкуването като не се допуска да се навлажнява на по-голяма дълбочина от зоната на разположение на активните корени. Наборът от есенциални и неесенциални аминокиселини подсигурява устойчивостта по време на зимния дълбок покой. Една от тях участва в регулацията на осмотичното налягане подобрява клетъчната активност, участва в регулацията на калциевия инфлукс в мембраните. В това състояние всички части на растението притежават най-добра студоустойчивост. Дърветата понасят по-добре ниските температури, когато дървесината им е по-богата на органични вещества, т.е. е по-добре узряла. Студоустойчивостта на отделните видове и сортове не е еднаква и освен от запасеността с органични вещества зависи и от тяхното закаляване преди да влязат в покой. Студоустойчивостта на овощните дървета намалява, ако са плододавали обилно или листата им са преждевременно окапали поради повреди от болести и неприятели.

Криогенната добавка навлиза в растението изцяло - а не само предпазва почвата около корените от замръзване. Това е новаторско решение и е изключително важно, като трябва да отбележим, че в случая - комбинацията представлява един вид хранителен антифриз, от който неусвояемата част постепенно се изпуска от дръвчето чрез листата и кората.

Моля попълнете полетата, отбелязани със звездички (*).

Течни торове, растителни стимулатори, зазимяващи препарати, фунгициди

Преминавайки през множество лабораторни и натурни изпитания, Технохим БА разработихме високоефективни течни торове, благотворно влияещи върху цъфтящите растения. Разработените торове и препарати са както универсални, така и специфични торове, подходящи за третиране на пипер, домати, картофи, малини, праскови, круши, трева, фиданки и др. Разработихме и приложен защитен тор, подаван директно в почвата с поливката, фунгицид срещу гъби и плесени, тръгващи от кореновата система по стъблото на малини. Същият може спокойно да се използва и като разтвор за пръскане. Разработена е формула на калиево-фосфатно съединение със силно подвижен фосфатен йон, което рязко благоприятства проникването на защитните торове до кореновите системи, както и много бързото им усвояване.

Разполагаме с изключително авторски продукти, като повечето от тях са не практически, а АБСОЛЮТНО НЕОТРОВНИ и могат да се прилагат за всякакъв вид насаждения.